divendres, 1 de juny del 2012

UNA DE "L'OESTE": WESTERN I IDEOLOGIA (XVIII)


III.2.- LA LÍRICA AL WESTERN: L'ENYOR I EL DESARRELAMENT (7)

La idea d’una pleballa salvatge i encegada per la cobdícia i l’enveja està molt clara a The Hanging Tree (El árbol del ahorcado), dirigida per Delmer Davis i estrenada l’any 1959. Aquí s’ens explica una història d’amor en el context de la febre de l’or a Montana. Un metge ex-pistoler i ex-jugador, Robert Frail, Gary Cooper en la seva última interpretació, es troba amb dos antics enemics en un poble miner: el curander del poble, George Grubb (George Scott) i el buscador d’or Frenchy Plante (Karl Malden). Tots dos eren l’antítesi de Frail i per això l’odiaven; encara més des que Frail li havia guanyat a Plante una mina d’or en una partida al póquer.

En arribar al poble -en realitat una colònia minera- Frail s’havia fet càrrec d’un jove delinqüent a qui pretén regenerar, Rune, i d’una jove bellíssima, però cega, Elizabeth Mahler (Maria Schell), com a conseqüència de les cremades d’una insolació. Però Frail té un passat tèrbol i freqüents malsons relacionats amb l’incendi de la seva casa i la mort de la seva esposa i un germà.

 Un cop curada Elizabeth i havent recuperat la vista, s’associa amb Plante per buscar or, però ell intenta violar-la i Frail el mata. Aleshores el curander incita els miners a incediar la casa del metge i a llinxar-lo. Elizabet i Rune aconsegueix salvar-lo quan ja tenia la corda al coll a canvi de donar-los la titularitat de la mina d’or. Un cop alliberat, Elizabet i Frail abandonen el poble.

The Hanging Tree presenta, certament, una visió molt pessimista de la comunitat, però esperançadora quant a la possibilitat individual de victòria sobre les pròpies obsessions i la mesquinesa dels altres. El seu lirisme es troba en una continuada anàlisi moral i un rebuig patent de la intolerància, la hipocresia i la cobdícia, amb un culte apassionat a la veritat i a l’amor, ja que l’amor és qui venç, al capdavall, sobre la mentida i l’odi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada