dimecres, 20 de juny del 2012

UNA DE "L'OESTE": WESTERN I IDEOLOGIA (XXI)


III.2.- LA LÍRICA AL WESTERN: L'ENYOR I EL DESARRELAMENT (10)

I per acabar amb la nòmina de westerns lírics, no podia faltar Stage Coach (La Diligencia), de John Ford, estrenada l’any 1939. Un autèntic retrat psicològic d’una sèrie de personatges que coincideixen en una diligència[1]: un grup de gent completament heterogeni que hauran de compartir les seves vides durant el temps que durarà l’accidentat trajecte i que els proporcionarà l’oportunitat ineludible de demostrar la seva talla moral: un metge alcohòlic, el doctor Boone (Thomas Mitchell); un jugador sudista (John Carradine), un banquer corrupte, Hataway, (Berton Churchill); una prostituta, Dallas (Claire Trevor); l’esposa d’un oficial de cavalleria embarassada, Lucy Mallory (Louise Platt); el representant d’una marca de wisky, Samuel Peacock (Donald Meek); el sheriff Curly Wilcox (George Bancroft); l’estrafolari conductor de la diligència, Buck Rickabaugh (Andy Devine); i finalment, un pròfug de la justícia, fugit de la presó, Ringo Kid (John Wayne), a qui s’havia imputat injustament la mort del seu pares i dels seus germans, i que es dirigia a Lordsburg  (New Mexico) per venjar-se dels assassins. El trajecte, que se suposa a l’any 1884, es converteix en una confrontació moral caleidoscòpica, acaba amb la detenció del banquer, la venjança de Ringo i la seva partida, amb Dallas, la prostituta, cap a Mèxic després que el sheriff, que havia reconegut Ringo des del primer moment, se saltés ell mateix les seves pròpies normes i els deixés partir.

Durant el trajecte, on són atacats pels indis -per variar-, l’esposa de l’oficial de cavalleria ha d’infantar assistida pel metge borratxo i per la prostituta exercint de llevadora. Cadascú tindrà l’oportunitat de mostrar-se com és en realitat.  Mesquins uns, els aparents triomfadors, nobles els altres, malgrat l’injusta que la vida pot haver estat amb ells. Aquí hi ha una llei com a Antígona, per damunt de la llei del dret, una llei moral interna que porta Ringo a venjar-se dels assassins de la seva família, siguin quines siguin les conseqüències que això li comporti. Ringo està vivint una etapa de la història americana prèvia a la construcció de l’estat de dret, l’època del far west. Després de la seva venjança, amb el corresponent tiroteig i duel a pistola, Ringo i Dallas es dirigiran cap a Mèxic per començar una nova vida.



[1] Ettore Scola imitarà aquest model als anys vuitanta per fer una excel.lent reflexió s sobre la Revolució Francesa: La Nuit de Varennes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada