dimarts, 17 d’abril del 2012

EL TITANIC DEL "ESPAÑA VA BIEN"

REPSOL-YPF va ser la icona del “España va bien”. De les diferents empreses públiques d’hidrocarburs que hi havia a l’antic INI –ENIEPSA, CAMPSA, HISPANOIL, REPSOL…- REPSOL va ser la matriu en què es van anar integrant totes, en un projecte destinat a constituir una gran empresa d’hidrocarburs que incorporés tots els processos del sector, des de l’exploració i l’extracció, fins al processament i la distribució.
Un cop constituïda i assentada, l’empresa es va privatitzar. És a dir, quan amb diner públic s’havien assumit les despeses que comportaven les concessions per a l’exploració, es va decidir que els beneficis anessin a mans privades. Això feia el país molt respectable per als “mercats” –ja es nota, ja es nota…-. A més, ja “teníem” una multinacional del petroli com Déu mana, igual que els holandesos tenien la Shell (privada, anglo-neerlandesa, en realitat), els anglesos British Petroleum, els italians AGIP o els francesos ELF-Aquitaine (aquesta pública, per cert).
L’adquisició d’YPF es va publicitar com la gran operació de l’economia espanyola. Per cert, no deixa de ser curiós que ningú més optés a la compra d’YPF. Espanya ja no era només Sol, toxana, especulació i sangria: també hi havia una multinacional del petroli, moderna i emprenedora. I resulta que van i troben petroli i gas a l’Argentina. És que també! a qui li acut trobar petroli a l’Argentina?
Si algú es pensa que l’expropiació d’YPF és una operació que beneficiarà el poble argentí està molt equivocat. Només ho pot pensar així qui també es pensi que el peronisme és d’esquerres; ni ho és ni ho ha sigut mai. És una operació especulativa destinada a cobrar comissions amb una nova venda, encoberta o no, a través de subcontractacions, a algú altre: Argentina no té tecnologia per explotar els seus propis jaciments, així de simple.
Tecnologia no n’han tingut mai, i seguiran sense tenir-ne, però una cosa sí que han après: ara fa trenta anys, a les Malvines també es deia que hi havia petroli i van decidir ocupar-les militarment. El farol els va sortir molt car. I molt ridícul. Ai las, les Falkland! ja se sap, amb els anglesos poca broma… Ara ja han après amb qui es poden ficar impunement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada