dissabte, 28 de juliol del 2012

UNA DE "L'OESTE": WESTERN I IDEOLOGIA (XXVII)


III.3.- EL WESTERN TRÀGIC: LA REDEMPCIÓ PER L'HEROISME (6)


Així doncs, Chris (Yul Bryner), aconseguirà convèncer cinc pistolers més (Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn, Robert Vaughn i Brad Dexter). A aquest grup se’ls unirà un jove aspirant a pistoler que s’entesta a ser admès i que somnia amb esdevenir un pistoler famós. Els perfils psicològics dels set membres del grup són extremadament interessants: Llevat del jove somniatruites (Horts Bucholz), es tracta de personatges derrotats per la vida, amargats i sempre en situació límit. L’època dels pistolers s’ha acabat, ja ningú necessita contractar un professional de les armes. El final de una època ha deixat els pistolers sense feina i errant de poble en poble. Es tracta de personatges que només tenen passat, però cap mena de futur. 

Chris, el cap de la banda representa ser un personatge dur, honest i professional. En cap moment vol donar-li a la seva nova feina el caràcter d’aventura i de noblesa que té, per tal com per una mísera paga i la manutenció, s’hi juga la vida. Només al final, quan les coses comencen a anar maldades, ell i Vin (Steve McQueen) s’ho confessen mútuament. El segon personatage, Vin, és de caràcter despreocupat i alegre. Convençut de la irreversibilitat del no-futur que espera els pistolers, aconsegueix un lloc d’empleat d’una botiga: però deixarà aviat la feina per seguir Chris. Bernardo O’Higgins (Charles Bronson) és el típic tipus dur i sense concesions. Ha acceptat inicialment de participar en aquesta bogeria per tal de poder menjar calent. Però després es descobreix que ell mateix és d’origen mexicà i camperol, que prové d’un poblet com el que ara, en una situació desesperada, ha decidit anar a ajudar. És el pistoler que, com els altres, sap que està condemnat a no tenir mai un allar, una esposa, una família; que mai no coneixerà la pau d’esperit que les bones gents del llogarrer manifesten en tots els seus actes. Admirat per un grup de nens del poble, Bernardo morirà al final de l’últim combat per salvar-los. Serà enterrat per descansar definitivament allí d’on provenia, un darrer acte heroic de defensa dels seus per part del qui havia estat un mercenari.

El personatge interpRetat per James Coburn és el que més s’assembla a la figura d’un samurai: un perfeccionista de la seva pròpia tècnica, amb el ganivet i amb la pistola, fred, imperturbable, despreocupat pels diners. Un guerrer fora del temps al qual l’emoció de l’acció l’incita a apuntar-se a l’empresa d’alliberar el poble. Robert Vaughn interpeta un pistoler de guant blanc: ben vestit, amb pinta de dandy i de jugador de cartes. Un personatge amargat i que pateix angoixa existencial: dur per fora i amb els nervis destrossats per dins; que no acepta la decadència i que viu preocupat per la bala que algun dia li dispari un de més ràpid que ell; un personatge que fuig de si mateix, que simula seguir sent un gran pistoler però que en relitat viu presa de la seva pròpia por i que  no fa altra cosa que dissimular el seu comportament covard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada