dimecres, 25 de juliol del 2012

UNA DE "L'OESTE": WESTERN I IDEOLOGIA (XXVI)


III.3._ EL WESTERN TRÀGIC: LA REDEMPCIÓ PER L'HEROISME (5)

The Magnificient Seven (1960) es la transposició a l’escena de l’oest americà de la immillorable pel·lícula d’Akira Kurosava, Shichinin No Samurai (Els set samurais, 1954). Fins i tot els trets psicològics dels personatges hi estan inspirats, salvant lògicament les distàncies entre la figura del samurai derrotat del segle XVI al Japó i un pistoler en atur de finals del segle XIX a l’oest americà. És tracta, en qualsevol cas, de perdedors; de gent que està en cert sentit fora del món. En qualsevol cas, els elements manllevats de Kurosava no desmereixen en absolut la pel.lícula de John Sturges. També cal dir que el mestre Kurosava sempre la va reconèixer com una bona versió en occidental dels seus set samurais.

Com passava a Shane, però ara seran set en comptes d’un, els herois s’enfrontaran a una partida de bandolers per defendre un míser poble, aquest cop de camperols mexicans. Si a Shane ningú li va demanar que ho fes, aquí en canvi seran els camperols que aniran a buscar pistolers que els defensin dels constants robatoris per part dels bandits. Com a Shane, però, els alliberadors no tindran cabuda en la societat que han redimit, llevat d’un, el més jove, el noi que tenia mitificada la figura del pistoler i que volia jugar a ser-ho, però que en realitat, encara no n’era. Quatre d’ells moriran, un es queda al poble i els dos restants parteixen de nou a la recerca del seu destí en un món en el qual ja no hi tenen lloc. A diferència de Shane, aquí els defensors es presenten des del primer moment quant a tals, és a dir, com a pistolers i homes d’acció; això fa que despertin el recel i el rebuig dels pacífics  camperols que els havien contractat desesperats per les razzies dels bandits. Tot i que cridats i necessitats d'ells, els pistolers són rebutjats per bona part del poble. Tampoc faltarà el traïdor que prefereix el bandoler Calvera als gringos han vingut a ajudar-los.

Al davant dels constants abusos de què són objecte per part dels bandits, i per consell de l’abuelo, el més vell del poble, tres camperols mexicans són enviats a l’altre costat de la frontera per buscar homes que els ajudin. No tenen a penes diners ni per mantenir-se ells mateixos. Allí es troben amb el que serà el líder del grup, Chris (Yul Bryner), un pistoler dur i curtit que es compadeix dels pobres camperols i decideix ajudar-los. “M’han pagat molt per la meva feina, però mai tot” diu Chris quan se n’assabenta que la misèrrima quantitat que els camperols li poden oferir és tot el que hi havia al poble d’algun valor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada