dilluns, 26 de novembre del 2012

L'ERROR DE CIU: DE LA VIRTUALITAT A LA REALITAT



No ha estat un error de càlcul.

Si donat un polígon conegut amb el nom de trapezi, multiplico la seva base per la seva altura i divideixo per dos, em sortirà l’àrea d’un triangle amb aquella base i aquella altura, sí, però no la del trapezi que hom suposava que pretenia esbrinar. Perquè una cosa és un triangle i una altra un trapezi, i la superfície de cadascun es calcula amb fórmules diferents.

I això no és un error de càlcul. El càlcul fins i tot pot estar ben fet. L’error és anterior i consisteix en haver estat treballant sobre un triangle mentre que, en realitat, la figura era un trapezi. A què pot ser degut, doncs, aquest error d'haver pres un trapezi per un triangle?

Se m'acudeixen diverses explicacions, però en qualsevol cas, el fet és que s'ha actuat “com si fos” un triangle... que només existia virtualment a la imaginació dels qui l'havien concebut; el que hi havia al davant era un trapezi que algú fins i tot potser es va acabar creient que era un triangle.

La realitat és tossuda, i al final sempre acaba imposant-se. Una cosa és intentar canviar-la, i una altra de molt diferent pressuposar que ja està canviada. No és que la fórmula aplicada fos equivocada, servia per a triangles, però no per a trapezis. Altrament dit, s'ha aplicat a una realitat "inapropiada". Això és el que ha passat. No és doncs un error de càlcul, sinó de valoració de la pròpia posició en un context de la correlació de forces.

Ara falta saber si sota el trapezi hi ha xarxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada